Alla dessa underbara faser!

Publicerat: 2011-05-22 Kl: 09:00:00 | I kategori: Vardagsprat


Det är så roligt ska ni veta med Li´s alla dessa utvecklingsfaser som det så fint heter. Hon hade ju en när hon var 5 veckor där jag tyckte hon var lite gnällig och otröstlig, ville bara ligga vid mitt bröst å likaså när hon var 8 veckor. Nu är vi där igen, började egentligen i måndags då hon var extra kinkig med pappa å sen i 2 dagar har det mest varit gråt och skrik. Jag tycker det börjar bli lite bättre, men nu skriker hon innan man ens har lämnat henne utan hon skriker i förebyggande syfte, ifall att man tänkte lämna henne. Idag har hon dock sovit nästan 3 timmar på eftermiddagen så då var hon inte alls lika grinig som alla andra dagar, peppar peppar!

Men nu till saken så att säga. Har fått låna en bok ifrån min syster som heter Växa och upptäcka världen.
Det roliga är att när man slår upp boken så står det bla. växa upp: Hur går de till? 5, veckor: Upplevelsevärlden, 8 veckor: En värld av mönster och 12 veckor: Nyansernas värld. Där är vi nu!

I boken står det tydligt att vid omkring 11 - 12 veckors ålder gör barnet det tredje stora utvecklingssprånget sedan födseln och träder då in i ytterligare en ny värld. Boken är helt underbar, äntligen känner man sig inte lika dålig och frustrerad när Li skriker eller gråter, utan nu tänker jag bara att " Jaha då går vi in i en ny utvecklingsstid, snart blir hon som vanligt igen" Då känns allt så mycket lättare!  I boken skriver dom såhär:

Tecken på att barnet är i en ny utvecklingsfas
* skriker oftare
* vill att du ska hålla henne sysselsatt
* Tappar aptiten
* är mycket blygare för människor
* är klängigare
* vill ha mer fysisk kontakt under amningen/matningen
* sover dåligt
*suger (oftare) på tummen
* är mindre livlig
*är tystare, har mindre ljud för sig
* andra förändringar som du noterar

Jag kan säga att Li inte har alla dessa saker för sig utan jag har märkt på henne att hon blir klängigare, skriker mer, blir ledsen för ingenting, sover dåligt på dagen som en stock på natten! (peppar, peppar) Däremot en rolig sak är att hon håller på med tungan i munnen och grjjar, ibland ser det ut som att hon äter på något! Vill också  stoppa händerna i munnen å suga på dem mer än vanligt... Vägrar fortfarande ta napp, nu känns det lixom inte som någon idé att fortsätta prova nappen. För vid 3 månaders ålder ska tydligen denna sugreflex minska mer.

Spelar ingen roll hur många faser vi ska igenom, nästa kommer tydligen vid 19veckor, så får man se det som att hon utvecklas som hon ska. Försöka se det positiva i att hon skriker hela dagarna :) Är så trött på alla som säger "Låt henne skrika det är bra för lungorna".... Då kommer ja kontra med att hon går igenom en fas i livet.
Vem gör inte det? Ser fram emot en spännande tid med vårat lilla hjärta och allt vad hon kommer hitta på!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0