Dagens tips!

Publicerat: 2011-07-23 Kl: 19:00:00 | I kategori: Dagens tips!


Dagens tips
Är en bok som alla barnföräldrar borde ha hemma. Jag kan ärligt säga att Li har följt den till punkt och pricka. Helt otroligt att en bok kan vara som ett facit för hur ens barn beteer sig, nu efter att jag har läst lite i boken känns allt så naturligt och mer lättsmält. Att hon är grinig och orolig har jag fått min förklaring på och då känns allt så mycket lättare. Har tipsat om denna bok förut men nu får den förtjäna att bli dagens tips!



D
etta är som sagt vår bebisbibel och enligt den går hon nu in i en ny utvecklingsfas som kallas för händelsevärlden. Det man nu ska komma ihåg är att för barnet är allting nytt och ingenting är förutsägbart. Efter det senaste språnget kan barnet uppfatta nyansrika övergångar i ljud, rörelse, ljus och struktur. Men dessa nyanser måste vara enkla. Blir de för komplicerade kan hon inte längre följa med. Det är nu runt 19 veckor som hon börjar exprimentera med "händelser" Det är nu hon börjar förstå att hon kan sträcka sig efter en leksak, fatta om den med en hand, skaka den, vända på den för att inspektera den och stoppa den i munnen. Denna enkla fysiska aktivitet som vi tycker kräver för henne stor kontroll på händer och armar, vilken ställer krav på en hög neurologisk utvecklingsnivå. I boken står det även när orosmålnen hopar sig och vad som är tecken på en ny stor förändring.

Li följer dem och det är så roligt att läsa för det skulle lika väl kunna vara jag som skrivit boken!

"Om hon får vara hos dig kommer hon antagligen inte att gråta lika mycker, men hon kan insistera på att få din odelade uppmärksamhet. Det är inte bara det att hon ständigt vill bli buren, utan hon förväntar sig också att bli road hela tiden när hon är vaken. Om du inte håller henne sysselsatt fortsätter hon gärna att vara extra kinkig även när hon sitter i ditt knä"

Barnet kan ha svårt att komma till ro. Det blir svårare att få henne i säng på kvällarna och hon kan vilja ha ett nattmål eller flera under natten. Vakna mycker tidigare på morgona. Barnet kan även vägra sitta i någon annas famn och bli blyg för främlingar. Barnet kan protestera när du lägger ner henne, men kan gå med på att sitta i babysittern bara du är i närheten. Ditt barn har uppenbara humörsvängningar, ena stunden go & glad, andra arg som ett bi. Skratten pendlar mellan gråt och solsken.

"Registreringar av barns hjärnaktivitet visar att det inträffar dramatiska förändringar vid omkring fyra månaders ålder. Huvudomfånget visar en plötslig ökning mellan femton och arton veckors ålder. "

Jag kan bara återigen säga att nu känns allt så mycket bättre och lättare att förstå vad mitt barn går igenom, vilken stor förändring. Vilket det krävs en lugn och stabil grund att stå på. Det är lättare att gå igenom denna utvecklingsfas i en miljö där Li känner sig trygg. Så nu längtar vi till solsken efter denna utvecklingsfas och slipper undra varför våran lugna och harmoniska bebis förvandlades till ett monster över natten.

Kommentarer
Postat av: Louise

Åh vilken bra bok. Den vill jag också ha!

2011-07-24 @ 15:08:21
Postat av: Jennifer

Louise: Den är grym! :)

Så roligt att läsa, för det skulle verkligen lika väl vara jag som skrivit den.



Hur går det för dig med lillen? Vi borde ses snart! kram!

2011-07-24 @ 21:12:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0